CIEPŁOWNICTWO – DISTRICT HEATING • OGRZEWNICTWO – HEATING
Zielone i cyfrowe ciepłownictwo XXI wieku. (DOI: 10.15199/9.2020.10.1)
Green and Digital Heating in the XXI Century ‒ Małgorzata Niestępska…………………………………………………..3
Słowa kluczowe: ciepłownictwo, OZE, 4GDH, inteligentne sieci cieplne, inteligentne systemy energetyczne, zrównoważone systemy energetyczne, systemy energii odnawialnej
Streszczenie
Obecnie ciepło systemowe w Polsce funkcjonuje jeszcze w ramach tradycyjnego modelu rozliczeń na poziomie administratora obiektu czy budynku przyłączonego do sieci. Jednak cele „zielonego ładu” oraz droga do ich realizacji prowadzi przez digitalizację systemów ciepłowniczych i ich transformację na sieci 4G, a następnie poprzez 5G do standardu 6G. Tylko systemowe i całościowe podejście do transformacji sektora i uwzględnienie wzajem-nych synergii z potrzebami budownictwa nowych standardów pozwoli na utrzymanie kon-kurencyjnej pozycji ciepła systemowego i na rozbudowanie zakresu działalności przedsię-biorstw ciepłowniczych. Brzmiące dziś nieco obco pojęcia smart living, smart heating, In-ternet rzeczy (IoE) czy blockchain staną się codziennością komunikacji z klientem, pomiędzy sferą wytwarzania oraz dystrybucji oraz pomiędzy poszczególnymi urządzeniami, ele-mentami systemu ciepłowniczego i energetycznego.
Keywords: District heating, RES, 4GDH , Smart thermal grids , Smart energy systems, Sus-tainable energy systems, Renewable energy systems
Abstract
Today DHC still works within the traditional billing model between network operator and at the facility administrator. The goals of the „green deal” make change and the path to their implementation lead through the digitization of heating systems and their transformation into 4G networks, and then 5G and 6G. Only a systemic approach to the transformation of the sector and taking into account the synergies with the new standards of building will allow to maintain the competitive position of system heat and expand the scope of activity of heating companies. The concepts of smart living, smart heating, the Internet of Things (IoE) or blockchain, which sound a bit strange today, will become everyday communication with the client, between the sphere of production and distribution and between individual devices, elements of the heating and energy system.
Sprawność przeponowych wymienników ciepła. (DOI:10.15199/9.2020.10.2)
Efficiency of Diaphragm Heat Exchangers ‒ Marian Rubik………………………………………………………………………….9
Słowa kluczowe: sprawność przeponowych wymienników ciepła: cieplna, entropowa, eg-zergetyczna, liczba jednostek przenikania ciepła (NTU)
Streszczenie
W artykule omówiono różne pojęcia sprawności przeponowych wymienników ciepła; sprawność cieplną, entropową i egzergetyczną. Opisano specyficzne cechy każdej ze spraw-ności oraz ich zastosowania w praktyce, a szczególnie do oceny efektywności energetycznej procesów intensyfikacji wymiany ciepła w wymiennikach.
Keywords: efficiency of diaphragm heat exchangers: thermal, entropic, exergetig, numer of heay transfer units (NTU)
Abstract
The article discusses various concepts of efficiency of diaphragm heat exchangers; thermal, entropic, and exegetic efficiency. The specific features of each efficiency are described, as well as their application in practice, especially for the assessment of energy efficiency re-garding the processes of intensifying heat exchange in the exchangers.
WENTYLACJA ● KLIMATYZACJA – VENTILATION ● AIR-CONDITIONING
Entalpia ‒ wskaźnik jakości powietrza w pomieszczeniach o podwyższonej temperaturze i wilgotności. (DOI: 10.15199/9.2020.10.3)
Enthalpy ‒ Indicator of Air Quality in Rooms with Increased Temperature and Humidity ‒ Michał Piasecki, Krystyna Kostyrko……………………………..15
Słowa kluczowe: jakość powietrza, entalpia, komfort cieplny
Streszczenie
Analizowano tezę badawczą, mówiącą że wpływ wilgotności powietrza na niezadowolenie użytkowników budynków w pomieszczeniach ciepłych i wilgotnych może być większy niż wynika to z modelu komfortu cieplnego Fangera. Autorzy zbadali eksperymentalnie wpływ wilgotności powietrza wewnątrz budynku w zakresie od 60% do 90% na percepcję paneli-stów w zakresie temperatury od 26 do 28OC. W prezentowanym eksperymencie zbadano postrzeganie jakości powietrza przez panelistów (n = 28) w komorze testowej w budynku o niemal zerowym zużyciu energii. Autorzy opracowali eksperymentalną zależność służącą do prognozowania satysfakcji użytkowników budynku, w której przewidywany odsetek nieza-dowolonych użytkowników PD jest określany jako funkcja entalpii powietrza h, PD =f(h). Dodatkowo przedstawiono wartości temperatury, w których predykcja komfortu cieplnego wg. modelu Fangera wskazuje niższe wyniki niezadowolenia użytkowników budynku niż wynika to z wartości uzyskanych eksperymentalnie.
Keywords: air quality, enthalpy, thermal comfort
Abstract
The research thesis that the influence of air humidity on the dissatisfaction of building users in warm and humid rooms may be greater than it results from the Fanger’s thermal comfort model has been analysed. The authors have examined experimentally the influence of indoor air humidity in the range of 60 to 90% on the perception of panellists in the temperature range from 26 OC to 28 OC. The presented experiment examined the panellists’ perception of air quality (n = 28) in a test chamber in a building with almost zero energy consumption. The authors developed an experimental dependence to predict the satisfaction of building users, in which the predicted percentage of dissatisfied PD users is defined as a function of air enthalpy h, PD = f(h). Additionally, temperature values were presented, in which prediction of thermal comfort according to Fanger’s model shows lower results of dissatisfaction of building users than it results from the values obtained experimentally.
Systemy odciągów miejscowych i okapów. Część 2. (DOI: 10.15199/9.2020.10.4)
Local Extraction Systems And Hoods. Part 2 ‒Demis Pandelidis, Anna Pacak…………………………………….21
Słowa kluczowe: strumień konwekcyjny, usuwanie ciepła, wytyczne do projektowania
Abstrakt
W zakładach przemysłowych konieczne jest zastosowanie urządzeń usuwających ciepło oraz zanieczyszczenia powstające podczas procesów technologicznych. W tym celu wykorzystuje się okapy przemysłowe, które są częścią instalacji odciągów miejscowych. W niniejszym artykule scharakteryzowano zjawiska towarzyszące powstawaniu konwekcyjnego strumienia ciepła nad źródłem ciepła. W celu zastosowania odpowiednich rozwiązań przez projektantów takich instalacji przedstawiono sposoby obliczania parametrów strumienia konwekcyjnego. W wyniku przeglądu rozwiązań dostępnych na rynku zestawiono i przeana-lizowano różne technologie okapów i systemów filtracji zanieczyszczeń przemysłowych.
Keywords: convection flux, heat removal, design guidelines
Abstract
In industry, it is necessary to use devices that remove heat and contamination generated dur-ing technological processes. For this purpose, industrial hoods are used, which are part of the local exhaust systems. In this paper, the phenomena accompanying the formation of a convective heat flux above the heat source are characterized. In order to apply appropriate solutions by designers of such installations, methods of calculating the parameters of the convection stream have been presented. As a result of the review of solutions available on the market, various technologies of hoods and industrial pollutant filtration systems were compared and analyzed.